eşya depolama
Öne Çıkanlar Sömestr sosyal medya avrupa merkez bankası yağmur

Çalışmayan kadına erken emeklilik müjdesi! İşte şartları

Bu kanunla belli şartları taşıyan ev kadınları daha düşük miktarlarda prim ödeyerek isteğe bağlı yaptırdığı sigorta ile emeklilik hakkını elde edebilecek. Yani şu anlama geliyor bu, kimsenin yanında çalışmadan kendi evinizde çalışarak emekli olabilirsiniz.

İşte çalışmayan kadına emeklilik için aranan şartlar

Ev kadınlarının isteğe bağlı ve çalışmadan emekli olabilmeleri için örtü, çorap, havlu, çarşaf, halı, dokuma mamüleri, örgü, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, dantel, nakış işleri gibi iş ve eşyaları kendi imkanlarıyla çalışıp üretip satışını yapması gerekmektedir. Öte yandan en önemli şart ise 18 yaşını doldurmuş ve başka bir işyerinde çalışmaması gerekiyor.

Kanuna göre tarımsal, ticari ya da mesleki faaliyetlerinden dolayı gelir vergisine tabi olunmaması şartı bulunuyor.

Peki çalışmayan kadın emeklilik için nasıl başvuru yapacak, ne kadar ödeyecek, prim hesaplaması nasıl yapılacak?

Çalışmayan kadın emeklilik için öncelikle vergi dairesinden gelir vergisi mükellefi olmadığına ilişkin bir yazı alıp 'İsteğe bağlı sigorta giriş bildirgesi' doldurarak kimlik fotokopisi ile başvuru yapabilecek. Aylık 455 liradan başlayan prim oranı da kazancın yüzde 32 oranında olacak. Aylık kazancını kendisi belirleyecek olan çalışmayan kadın emeklilik için isteğe bağlı olarak sigortalılık talep tarihini takip eden günden itibaren başvuru yapıp sgortasını başlatabilir.

Çalışmayan kadın emeklilik için ödediği yüzde 32'lik primin yüzde 20'si malullük ve ölüm sigortası yüzde 12 ise GSS yani Genel Sağlık Sigortası priminden oluşacak. Yıl içerisinde yatırılacak en düşük sigorta primi ise 455 lira olarak belirlenmiştir.

İsteğe bağlı olarak çalışmayan kadın emeklilik için yatırdığı primi 5 yıl boyunca düzenli ödediği takdirde geride kalanlara ölüm aylığı da bağlanıyor.

Yatırılan bu primler BağKur kapsamında değerlendirilmekle birlikte normal bir esnafın ödediği 613 lira yerine evde çalışmayan kadın 158 TL daha az ödeyerek emeklilik hakkı kazanıyor.

Çalışmayan kadın emeklilik hakkı ile kaç yılda emekli olur?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi BağKur kapsamında olan bu sigorta şekli ile çalışmayan kadına emeklilik hakkı kazanması için 9000 gün prim ödeme ve 58 yaşını doldurma zorunluluğu getiriliyor. Ancak kanun son 3,5 yılda kadına bir yerde çalışarak 7200 gün üzerinden de emekli olma hakkı sunuyor.

Daha az primle emeklilik şansı da var

Bugün isteğe bağlı olarak sigortalı olmak isteyen ve prim ödemeye başlayan kadınlar 5400 gün prim ve 61 yaş şartı ile emeklilik hakkı da kazanabiliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.