eşya depolama

Hurma fiyatları 130 liraya kadar çıktı
 Ramazanın gelmesine sayılı günler kala, Ramazan alışverişinin değişmez adresi Eminönü’nde yine yoğun bir telaş hâkim. Özellikle Mısır çarşısının içinde yaşanan yoğunluk, çarşının çevresindeki şarküteri, bakliyat, hurma satan dükkânlarda devam ediyor. Geçen sene ile kıyaslandığında bu yıl alışveriş yapmaya gelenlerin daha kalabalık olduğunu söyleyen esnafsa durumdan son derece memnun. Ramazan ayı başlamadan önceki son Pazar günü olmasının da büyük oranda etkisi ile tüm dükkânlarda alışveriş hız kesmeden devam ediyor.

Fiyatlar hemen hemen geçen yılla aynı

Tüketici fiyatlarında genel olarak geçen yıla oranla değişiklik yok denecek kadar az. Şarküteri ürünleri ise en çok satın alınan gıda maddeleri. Esnaf, Ramazan’da gıda satanın, bayramda da kıyafet satanın sevindiğini söylüyor.

Pastırmanın kilogram fiyatı, 75-85 lira arasında değişiyor. Tezgâhlarda peynirin bütün çeşitlerini bulmak mümkün, kilosu 12 lira olan da var 60 lira olan da. Peynir satan esnafın da yüzü gülüyor. Esnaf, sahurun vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olan peynirin çok sattığını belirtiyor.

Peynirdeki durum zeytin için de geçerli. Zeytinin kilo fiyatı 8 liradan başlayıp 34 liraya kadar devam ediyor. Esnaftan gelen açıklamada, vatandaşa yapılan ‘Ucuz zeytin almayın’ uyarısından dolayı en çok ortalama fiyattaki zeytinlerin satıldığı belirtiliyor.

Hurmanın kilo fiyatı 130 liraya kadar çıkıyor

En çok satılan şarküteri ürünlerini, hurma izliyor. Hurma satan her dükkânın önündeki insan kuyruğu sokaklara taşmış durumda. Hurma fiyatları, çeşidine, türüne, özelliklerine göre farklılık gösteriyor. 8 liradan 130 liraya kadar hurmayı tezgâhlarda bulmak mümkün. Peygamber hurması da tezgahtaki yerini almış durumda, açığı 90, kapalı kutusu ise 130 liradan alıcısını bekliyor.

Üreticisinden market raflarına gelene kadar %498’lere kadar fiyat farkı ile rakiplerini geride bırakan kuru incirin kilosu, 46 ila 60 lira arasında değişiyor.

Domates fiyatları salçayı da vurdu

Turşu, meyve, kurutulmuş sebze, salça gibi besin maddeleri de Ramazan alışverişinin olmazsa olmazlarından. Sel, don gibi doğa olaylarından en çok etkilenen meyvelerden bir de domates. Hal böyle olunca da salçanın fiyatlarında artış olması şaşırtmıyor.  Salçanın kilogram fiyatı 16-24 lira arasında değişiyor. Kuru bakliyatların fiyatları ise 4 liradan 16 liraya kadar artış gösteriyor.  

Pideye gizli zam yapıldı

Ramazanla birlikte pideye de gizli zam geldi. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, “2014 yılında Ankara’da 300 gramı 1.5 liradan satılan pide, bu yıl 250 gramı 1.5 liradan satılacak. İstanbul’da geçen yıl 300 gramı 1.5 liraya satılmıştı. Bu yıl itibarıyla bazı ilçelerde belki 300 gramı 2 liradan satılacaktır ama ortalamaya aldığımızda onun da Türkiye genelinin üzerinde olmadığını göreceğiz. Maliyetlere bakınca makul bir fiyat artışı” dedi.

Bazı illerde pide fiyatları açıklanırken, geçtiğimiz ramazan ayında 300 gram olan ramazan pidesini 1.5 liradan alırken, gramajda yapılan indirimle pideye yüzde 16,6’lık gizli zam yapılmış olması da dikkat çekti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.