eşya depolama
Öne Çıkanlar Emeklilik Sömestr ukrayna savaş 10 ocak covid Şevval Şahin

Ani hava değişimleri kalp krizine neden oluyor
Küresel ısınma son yıllarda kendisini iyice hissettirmeye başladı. Hava durumunun aniden değişmesi de küresel ısınmanın etkilerinden sadece biri. Hava sıcaklıklarındaki ani değişiklikler hastalık saçıyor. Birçok insanı hasta eden ani hava değişimleri en çok kadınları etkiliyor.
Havadaki ani değişimden etkilenen kişilerin bünyesi, havadaki küçük değişikliklerde bile diğer insanlara oranla çok daha hassas olabiliyor. Bu kişilerde baş ağrısı, uyku problemleri, dikkat dağınıklığı, mide bulantısı, depresyon gibi birçok belirti görülebiliyor. Hava değişikliğinin bünyeye yaptığı etkiler de bununla sınırlı değil. Dolaşım sistemi bozuklukları, romatizma, osteoartrit (kireçlenme) ve astım gibi kronik rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep olabiliyor. Hava durumunun ani değişiklikleri her insanı aynı oranda etkilemezken birçok insanı da teğet geçebiliyor. 3 kişiden 1’i hava değişimine karşı hiçbir reaksiyon göstermezken, diğer 3’te 1’lik kısımda hava değişikliklerine bağlı yorgunluk görülebiliyor. Arda kalan 3’te 1’lik kısmın ise değişen hava koşullarına karşı son derece hassasiyet gösterdiği biliniyor. Ayrıca kadınların erkeklerle kıyaslandığında hava değişiminden çok daha fazla etkilendikleri de ispatlanmış gerçekler arasında. Nedeni ise kadınların hormonal dengesinin sürekli değişkenlik göstermesinden dolayı bünyelerinin daha hassas yapıda olması. Ayrıca kadınların kan basıncının erkeklere göre daha düşük olması da kadınlar için bir dezavantaj.

Ağrı yapan eklemler kemik hastalıklarının habercisi olabilir

Sağlıklı ve güçlü bir bünyenin aniden değişen hava koşullarına karşı çok daha dayanıklı olduğu biliniyor. Bu nedenler, bünyenin hava değişikliklerine vermiş olduğu tepkilerin çoğu zaman bir hastalığın habercisi olabileceğini de söylemekte fayda var. Yağmur yağdığında ağrı yapan eklemler bir romatizma ya da osteoporoz ya da osteoartrit gibi kemik hastalıkların belirtisi olabiliyor.
Ani sıcaklık değişimlerinde beyin vücudun ısı dengesini yeteri kadar ayarlayamaz ve vücutta ani bir denge değişimi meydana gelir. Vücut ısısını düzenleyen bir klima görevi gören beyin, hava şartları ne olursa olsun vücut ısısını 37 derecede tutar. Bu nedenle havanın aniden ısınması ya da soğuması ısı dengesinin şaşmasına neden olur.

Ani ısı değişiklikleri kalp krizi riskini arttırıyor

Fransız bilim adamları son on yıllık sürede meydana gelen kalp krizi vakaları ile havadaki değişkenlikleri karşılaştırmış, sonucunda da büyük ısı değişimlerinin kalp krizi vakalarını arttırdığını saptamışlardır. Ayrıca değişiklik gösteren hava akımlarının migren krizlerine de yol açtığı yapılan ve ispatlanan araştırmaların sonuçları arasında.
Hava değişiklilerinden etkilenmemek için evde oturmak ise pek de iyi bir fikir değil. İyi ya da kötü havalarda da dışarı çıkıp mutlaka yürüyüş yapmanız sizi ani değişen hava koşullarına karşı daha güçlü kılacaktır. Ayrıca E vitaminin ve selenyumun vücudu ani hava değişikliklerinin etkisinden korumaya yardımcı olduğu biliniyor.
Hava şartlarının en sağlıksız olduğu zamanlardan biri sıcak ve nemli havalardır. Sıcak ve nemli havalarda, her türlü rahatsızlık ortaya çıkabilir. Kalp hastalarının şikâyetleri sıcak ve nemli havalarda artarken, romatizma hastalarının şikâyetleri de nemli ve yağmurlu havalarda çoğalabilir. Kış aylarında artan hava basıncından dolayı kalp krizi vakalarında da artış görülebilir.
Bu havalarda kalpte sıkışma, nefes darlığı, romatizmaya bağlı hastalıklarda ağrının şiddetlenmesi ya da daha hassas olunması durumunda mutlaka uzman bir hekime başvurmak gerekiyor. Ayrıca sigara içiyorsanız bırakmakta ya da en az seviyeye indirmekte, düzenli sağlık kontrolleri yaptırmakta, özellikle açık havada ve vücudu yormayan fiziksel aktiviteleri aksatmamakta (yürüyüş, basit egzersiz hareketleri gibi) ve aşırı yağlı ve tuzlu gıdalardan uzak durmakta son derece önemli.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.