eşya depolama
Öne Çıkanlar ukrayna savaş Emeklilik Sömestr Şevval Şahin ekmek kaç para

En ufak belirtilerinde 112 arayın!
 Uzmanlar sadece kalp krizinde değil, beyin krizi (felç-inme) geçirenler ve yakınlarına ilk iş olarak 112’yi aramaları konusunda uyarılarda bulunuyor. Kalp damarlarının pıhtıyla tıkanmasının kalp krizi, beyin damarlarının tıkanmasının ise inmeye yol açtığını hatırlatan uzmanlar, erken müdahale edildiği takdirde sakatlık ve ölümlerin önüne geçilebildiğini belirtiyor. Acil müdahale bu hastalıklarda altın değerinde rol oynuyor.

Kalp krizi ağrısı nasıl fark edilir?

Kalp krizlerindeki en temel şikâyetin göğüsün orta kısmında sıkıştırıcı, bastırıcı ve genellikle şiddetli bir ağrı olduğunu belirten uzmanlar ağrıyı tanımlarken hastanın daha önce hiç karşılaşmadığı türden bir ağrı olarak ifade ediyorlar. Bazı durumlarda terleme, kola vuran ağrı, bulantı ya da nabız düzensizliği gibi belirtiler veren kalp krizinin bazen de bu belirtileri hiç göstermediği biliniyor. Yaşı 45’in üzerinde olanların ve diyabet hastalığı olanların ise bu belirtileri daha da fazla dikkate alması gerekiyor.

Gögüs’ün orta kısmındaki ağrının nedeninin kalp krizi olduğu tam olarak anlaşılmasa bile hastaneye gitmek için kesinlikle zaman kaybedilmemelidir. Hastanede de tedavi başlayıncaya kadar olan geçen süre hayati önem taşır.  Bu durumda geçen her dakika ağır kalp yetmezliği gelişmesi riskini çoğaltırken ölüm olaylarında da artışa neden olur. Kalp krizinden kaynaklanan ölümlerin bir kısmı belirtilerin başladığı andan itibaren geçen 3 veya 4 saat sonra meydana gelir. Bu nedenle kalp krizinde zaman çok önemlidir. Kalp krizinden şüphe duyulması halinde hiç zaman kaybedilmeden, 112’yi arayarak ambulans çağrılması gerekir.

Felç hafif belirtiler verebilir

Kolda küçük güç kayıpları ile belirti gösteren inme, konuşmada hafif bozukluk, sürekli tekrarlanan hareketlerde azalmayla başlayabilir. Hafif gibi görünen bu belirtiler bazı durumlarda büyük felçlere neden olarak ölüme dahi sebebiyet verebiliyorlar. Hastaların ya da hasta yakınlarının tıpkı kalp krizinde olduğu gibi hiç vakit kaybetmeden 112’yi arayarak hastaneye ulaşmaları gerekiyor.

Ayrıca uzmanlar “Kesinlikle hastaneye kendi arabanızla, taksiyle gitmeye kalkışmayın” uyarısında bulunuyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.