Kategoriler

GÜNCEL SON DAKİKA - HABER - SPOR - MAGAZİN - TEKNOLOJİ

Uzay'da tarihi an

11 Haziran’da NASA(Uluslararası Havacılık Dairesi) Plüton’un çapını ölçmek için New Horizons isimli uzay aracını Plüton’a göndermesinin ardından sonuçlar yavaş yavaş gelmeye başladı.

New Horizons'tan gelen ilk bilgilere göre küçük gezegenin çapını toplam 1.473 mil yani 2. 370 kilometre olarak hesaplandı. Görevin başındaki isim Alan Stern Plüton’un çapının beklediklerinden büyük olduğunu ifade etti. Ölçümlerin ardından Stern, Plüton’un Kuiper Kuşağı’nda bulunan diğer cüce gezegenimsiler arasında en büyüğü olduğunu ifade etti.




Edgeworth -Kuiper Kuşağı denilen bölge Plüton’dan sonrada bulunan çok daha küçük gezenler için kullanılan bir yerdir.

Alan Stern, Plüton’un ölçümleri için 3 değişik yöntem kullandıklarını da ifade etti. Ölçümlerin ardından Stern gezegenin beklenenden büyük çıktığını ve bunu sürprizle karşıladıklarını belirtti. Bu ölçümlerinin ardından Güneş Sistemi’nde Plüton’un küçüklüğü tartışmaları tamamlanmış oldu.

Kuiper kuşağı tartışmalarında aslında Eris(Erida) adlı gezegenin Plüton’dan daha büyük olduğu söyleniyordu. Yeni sonuçlara göre NASA bunun böyle olmadığını ortaya çıkardı.

Yaklaşık 9 yıl önce uzay yolculuğuna başlayan New Horizons  3 km’lik yolculuğunu tamamlayarak dün Plüton’un fotoğraflarını dünyaya göndermişti. Plüton ile birlikte gezegenin en büyük uydusu olan Charon’da yakından görüntülendi. Oldukça yakın mesafeden fotoğraflanan Plüton için New Horizons adeta ışık hızında hareket etti. Birkaç saat gözlemlenen Plüton’un Dünya’mız ile olan mesafesi 5 milyar km olarak hesaplandı.




Bugün New Horizons ile Plüton daha yakından görüntülenecek.Plüton’da çalışmalarının bir kısmını tamamlayan NASA’nın New Horizons adlı uzay aracı şimdi de Plüton’un uydusu Charon'u daha yakından inceleyecek.Projenin NASA'ya maliyeti ise 720 milyon doları bulduğu belirtiliyor.

https://www.youtube.com/embed/zwSFC-aPEG0
Yorumlar

Daha Fazla Haber
Gündem
Esenyurt'ta Yaşlı Kadına Taciz: Meydan Dayağı Yaşandı!
Gündem
EYT Şart Değil! 1994-2008 Girişliler Erken Emeklilik Müjdesi!
Ekonomi
Kadınlara 10 yıl erken emeklilik fırsatı geliyor! 2000-2008 arası SGK girişi olanlar
Sağlık
Esrar Vücuttan Kaç Günde Çıkar?
Son Dakika
25 Mart Hava Durumu: 23 İlde Sarı Kod Uyarısı. Kar Bekleniyor.
Ekonomi
Dijital Vergi Dairesi Kullanımı Arttı: 2023'te 15 Milyondan Fazla İşlem Yapıldı!
Magazin
Hudutsuz Sevda 25. Bölüm: Gizli Düşman ve Heyecan Dolu Dakikalar!
Gündem
Dünya Son 6 Yılın En Güçlü Güneş Fırtınasıyla Sarsıldı!
Gündem
Türkiye ve Dünyada En Uzun Oruç ve En Kısa Oruç Tutan Yerler
Son Dakika
Yalova'da 3,5 Büyüklüğünde Deprem: İstanbul ve Çevre İllerde de Hissedildi