Kategoriler

GÜNCEL SON DAKİKA - HABER - SPOR - MAGAZİN - TEKNOLOJİ

Şeker hastalarına mucize tedavi Türkiye'de

Şeker hastalarını etkileyerek ani ölümlere kadar götüren sinir hasarları, "G-CSF" adındaki kemik iliğindeki kök hücreleri uyaran madde ile sona erecek.

Şeker hastalarını etkileyerek ani ölümlere kadar görüren sinir hasarları, "G-CSF" adındaki kemik iliğindeki kök hücreleri uyaran madde ile sona erecek.

Bilim insanlarının laboratuvar deneyleri sonucu "G-CSF" adındaki kemik iliğindeki kök hücreleri uyaran maddenin, şeker hastalarında el-ayaklarda yaralara ve duyu kaybına, kalbi etkileyerek ani ölümlere sebep olan sinir hücre hasarını tedavi ettiğini açıkladı.

Araştırmanın sorumlularından İstanbul Bilim Üniversitesi (İBÜ) Tıp Fakültesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Oytun Erbaş, yürüttükleri çalışmanın adının "Şeker hastalığına bağlı gelişen otonom nöropatide G-CSF'nin (Granulosit koloni uyarıcı faktör) koruyucu ve tedavi edici etkisinin gösterilmesi" olduğunu söyledi.

2014 yılında başlattıkları araştırmanın 5 ay sürdüğünü söyleyen Erbaş, çalışmada Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Dilek Taşkıran ve Tokat Turhal Devlet Hastanesi Nöroloji Bölümünden Uz. Dr. Volkan Solmaz'ın da yer aldığını belirtti.

Yaptıkları çalışmalarda "G-CSF" adındaki kemik iliğindeki kök hücreleri uyaran maddenin sinir hasarını azalttığını gördüklerini söyleyen
Erbaş,

"Şeker hastalığına bağlı gelişen sinir hasarı hastalarda el ve ayaklarda duyu kaybına, ayak yaralarına, kalbi etkileyerek ani ölümlere sebep olur. Laboratuvar deneyleri sonucu kemik iliğinde bulunan kök hücrelerin uyarılmasını sağlayan G-CSF'nin, şeker hastalarında el ve ayaklarda duyu azalması, yanma hissi, kalpte ritm sorunları, ayak yaralarına sebep olan şeker hastalığına bağlı gelişen sinir hücre hasarını önleyip, tedavi edebileceği sonucuna ulaştık. 
Şeker hastası yaptığımız deney farelerinde diyabetik otonom sinir hücre hasarı gelişti. Bu hasarı elektrokardiyografi (EKG) ve elektromiyografi (EMG) yöntemleriyle gösterebiliyoruz. G-CSF tedavisi verilen şeker hastası farelerde sinir hasarı azaldı. EKG, EMG ve kan biyokimyasındaki parametreler düzeldi. Bu madde kemik iliğindeki ve dokularda bulunan  kök hücreleri uyarıp vücudumuzdaki dokuların yenilenmesini artırıyor. Ayrıca kök hücrelerin uyarılmasını hasarlı dokulardaki hücrelere destek sağlayarak iyileşmesini kolaylaştırıyor" şeklinde konuştu.

Erbaş son olarak, deneysel çalışmalarının sonucunun dünyaca ünlü sağlık dergilerinden 'Diabetes Research and Clinical Practice' de yayımlandığını da belirtti.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Gündem
Esenyurt'ta Yaşlı Kadına Taciz: Meydan Dayağı Yaşandı!
Gündem
EYT Şart Değil! 1994-2008 Girişliler Erken Emeklilik Müjdesi!
Ekonomi
Kadınlara 10 yıl erken emeklilik fırsatı geliyor! 2000-2008 arası SGK girişi olanlar
Sağlık
Esrar Vücuttan Kaç Günde Çıkar?
Son Dakika
25 Mart Hava Durumu: 23 İlde Sarı Kod Uyarısı. Kar Bekleniyor.
Ekonomi
Dijital Vergi Dairesi Kullanımı Arttı: 2023'te 15 Milyondan Fazla İşlem Yapıldı!
Magazin
Hudutsuz Sevda 25. Bölüm: Gizli Düşman ve Heyecan Dolu Dakikalar!
Gündem
Dünya Son 6 Yılın En Güçlü Güneş Fırtınasıyla Sarsıldı!
Gündem
Türkiye ve Dünyada En Uzun Oruç ve En Kısa Oruç Tutan Yerler
Son Dakika
Yalova'da 3,5 Büyüklüğünde Deprem: İstanbul ve Çevre İllerde de Hissedildi