eşya depolama
Öne Çıkanlar şafak sezer sürtünme ile hamile merkez bankası Galatasaray Altay şifresiz izle Kasımpaşa

Plüton’un kuyruğu varmış!

9 yıl boyunca uzayda seyahat eden uzay aracından gelen Plüton’un görüntüsü dünyada büyük ilgi ile karşılanmıştı. Plüton’a yakından bir bakış atan New Horizons adlı uzay aracı Plüton’un atmosferini incelemiş ve birkaç bulgu elde etmişti. Bunlardan biri şuydu:

Plüton’un atmosferi Güneş’ten gelen rüzgârlarla soyuluyor ve bu da birkaç oyuk-plazma kuyruğu ile birlikte yoğun iyonlu gaz tabakası oluşturuyordu. Kuyruğun boyutuna ilişkin herhangi bir bilgi edemeyen NASA çalışanları kuyruğun kuyruklu yıldızlarda olan yoğun gaz iyonlu kuyruklara benzediğine işaret ediyorlar.

Konuyla ilgili Amerika Birleşik Devletleri Colorado Üniversitesi’nden Fran Bagenal,  aynı kuyruğun Venüs ve Mars gezegenlerinde de bulunduğunu belirtti. Bagenal yaptığı açıklamada,

“Pluto’nun atmosferini kaybettiğine dair daha önce elde edilen atmosferik ölçümlerle birleştirebileceğimiz daha fazla veriyi Ağustos’ta elde edebileceğiz. Bunu öğrendikten sonra Pluto yüzeyine ve atmosferine dair mevcut soruları yanıtlayabileceğiz ve Pluto’nun güneş rüzgârı etkileşiminin tıpkı Mars gibi hangi ölçüde olduğunu belirleyebileceğiz.” diye konuştu.

New Horizons 14 Temmuz 2015 tarihinde gezegen Plüton’a 12,5 bin kilometre yakın mesafeden yaklaştı ve gezegeni fotoğrafladı.

‘Adeta Everest gibi’

New Horizons ekibinden Alan Stern ise Plüton’un yakından görüntülenmesine ilişkin şu açıklamalarda bulunmuştu:

 "Uzun yıllar Plüton keşfini astronomide Everest'e ulaşmak olarak kabul ettik." 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.