eşya depolama
Öne Çıkanlar Gebelik hesaplama Gebelik testi cep telefonu Tatil yağmur

Memur ve İşçilerin Babalık İzni Nasıl Olmakta?

Annelerin izni kadar ön planda olmasa da babalarında çocuk sahibi olduğu takdirde babalık izinleri vardır. Babalık izni hakkında gerekli maddeler işçilerde 4857 sayılı kanunda, memurlar içinse 657 sayılı kanunda yer almaktadır. 657’ye tabii olan bütün memurların babalık izni değişmez süreleri aynıdır.

MEMURLAR KAÇ GÜN BABALIK İZNİ KULLANABİLİR?

657’ye tabii olan memurlar için Devlet Memurlar Kanunu’nda Mazeret izni başlığı adı altında 104’ncü maddede B bendinde yer aldığına göre devlet memurlarına eşinin doğum yapması halinde 10 günlük babalık izni verilir.

İşçiler için belirtilen 4857 sayılı İşçiler Kanunu’nda ise işçi olan kişinin karısı doğum yaptığı takdirde işçi 5 gün ücretli mazeret iznine ayrılabilir. Aynı zamanda taşeron işçilerde 5 günlük babalık izni hakkına sahipler.

BABALIK İZNİ SONRA KULLANILABİLİR Mİ?

Kanun maddelerine göre babalık izni 10 gündür. Fakat bu iznin başlama tarihi ile ilgili net bir bilgi verilmemiştir. Fakat babalık izninin anne ve bebeğin babaya en çok ihtiyaç duyduğu zamanda yani doğumdan sonra verilmesi en mantıklı olan seçenektir. Babalık iznini kullanmak isteyen kişiler eşlerinin doğum yaptığı tarihten itibaren doğum izinlerini 10 gün süreyle kullanabilirler.

Ek olarak babalık izninin memurun inisiyatifine kalarak idari sebeplerle kullanılmadığı durumlarda ise izin vermeye yetkili olan memurun takdirindedir.Devlet Personel Başkanlığı ise babalık izninin doğum olduğu tarihten itibaren başlaması gerektiğini belirtiyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.