eşya depolama
Öne Çıkanlar Gebelik hesaplama Gebelik testi 2022 asgari ücret Tatil cep telefonu

Uzmanlar bu hastaları uyarıyor: Oruç tutmayın!
 İslam âlemi bu gece, bu yılki ramazan ayının ilk sahuruna uyanacak. Uzmanlar ramazan ayında sağlıklı ve hafif kalp hastalığı olan kişilerin oruç tutması, vücut sağlıklı için son derece yararlı olduğunu söyledi.

Kalbi besleyen atardamarlarda daralmalara yol açan ve tıp dilinde koroner arter hatalığı olarak adlandırılan plak oluşumlarının yırtılması, kalp krizinin asıl nedenini oluşturuyor. Uzmanlar, oruç tutmanın bu plakların kapsülünü sağlamlaştırmada ve yırtılmasının engellenmesinde çok etkili rol oynadığını belirtirken, kanın pıhtılaşma eğilimini azaltarak hastalar üzerinde olumlu sonuçlar doğurduğunu belirtiyor.

Oruç tutmak sigarayı bırakmak için iyi bir fırsat

Aynı zamanda oruç tutmanın, sigara içen bir insanın sigarayı bırakması için de iyi bir fırsat olduğunun altını çizen uzmanlar iftardan sonra kesinlikle üst üste sigara içilmesinin kalp krizini riskini arttırdığını söylüyor.

Hafif kalp rahatsızlıkları olanların oruç tutmasının yararlı olacağını belirtirken, kalp yetersizliği ve kalp ritmi bozuk olan hastaların oruç tutamayacağını da vurgulayan doktorlar, sürekli ve düzenli olarak ilaç almak zorunda olan kalp hastalarının, ilaç tedavisi ile birlikte vücutlarındaki sıvı ve tuz dengesinin korunması gerektiğini belirtiyor. Bu hastaların vücutlarındaki dengenin uzun bir zamanda ve özel bir özenle sağlandığı, bu düzenin oruç tutulduğu takdirde altüst olabileceğinin de bilinmesi gerekiyor.  Bu sebeple kalp rezervinin azaldığı bu hastalara, uzmanlar oruç tutmamaları konusunda tavsiyelerde bulunuyor.

Yeni ameliyat olanların oruç tutmaları için 2 ay beklemeleri gerekiyor

Doktorlar, ameliyat olacak ya da yeni ameliyat olmuş hastalara genel anlamda oruç tutmalarını tavsiye etmiyorlar. Ameliyat sonrasındaki iyileşme periyodunda hastalar genellikle bol sıvı tüketmeleri gerekir. Ayrıca yeni ameliyat olan hastalar, yüksek kalori ve proteine ihtiyaç duyarlar. Bu durum kalp ameliyatları için çok daha fazla geçerlidir. Doktorlar yeni ameliyat olan hastaların en az 2 ay oruç tutmamaları gerektiğini söylüyor.

Günlerin uzun ve sıcak olması, orucu daha da zor bir hale getiriyor. Sıcaklarla birlikte aşırı terleme vücuttan su ve elektrolit denilen maddelerin kaybına yol arak tansiyon düşüklüğü, kalpte ritim bozuklukları ve kanda koyulaşma gibi birçok hastalığa neden olabiliyor. Sağlıklı kişiler bu belirtilerden çok fazla etkilenmezken, kalp hastalarının hayatlarını ciddi derecede tehlike altına girebiliyor. Ayrıca hafif böbrek rahatsızlığı olanlarda da bu durum hastalığın ağırlaşmasına yol açabilir. Önemli böbrek yetersizliği, böbrek taşı ve önemli gut hastalığı olanlara da uzmanlar oruç tutmayı önermiyor.

Tansiyon hastalarının da çok dikkatli olması gerekiyor

Yüksek tansiyon hastalarının özellikle ramazanın ilk günlerinde tansiyonları düzensizleşiyor ve genellikle yükseliyor. Doktora danışıldığı halde tansiyon kontrol altına alınamıyorsa, bu hastaların da oruç tutmamaları gerekiyor. Ayrıca ileri derecede tansiyon hastası olan ve bu nedenle ilaç kullanan hastaların da kesinlikle oruç tutmaması gerekiyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.