eşya depolama
Öne Çıkanlar Gizli Tehlike Halil İbrahim acun ılıcalı Fenilketonüri testi sokağa çıkma yasağı

Diyabet hastaları nelere dikkat etmeli?
Diyabetin, ağız ve diş sağlığı ile arasındaki bağlantının önemine dikkat çeken Periodontoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinem Yıldız Çiftlikli,

“Diabetes mellitus, tüm dünyada inanılmaz bir hızla artarak modern çağın hastalığı haline gelmiştir. Dünya Sağlık Örgütü'nün 2011 yılı tahminlerine göre dünyada 346 milyon diyabetli hasta bulunmaktadır. 15 yıl sonra bu sayının 439 milyona yükselmesi beklenmektedir. Ülkemizde de erişkin toplumun yaklaşık yüzde 14'ü diyabetlidir. Ayrıca her 10 yılda bir diyabetli hasta sayısının iki katına çıktığı bilinmektedir” şeklinde konuştu.

Dişleri çalıştıran dokulardaki kronik enfeksiyonların diş eti rahatsızlıklarına neden olduğunu açıklayan
Yrd. Doç. Dr. Çiftlikli, 

“Dişlerin çevresinde biriken bakteri plağı ve bu bakterilerin zararlı ürünlerine karşı gelişen iltihap dişeti hastalıklarını meydana getirir. Dişeti hastalıkları ileri evrelerde dişi çevreleyen kemikte erimelere ve diş kayıplarına yol açabilir. Bu hastalıklardan korunmanın tek yolu, doğru ağız bakımı ve düzenli diş hekimi kontrolüdür” dedi.

Diyabet ve diş hastalıklarının doğrudan birbirini etkileyen hastalıklar olduğunu söyleyen
Çiftlikli,

“Diyabet ve dişeti hastalıkları, tüm vücudu etkileyebilen şekilde iltihaba yol açan hastalıklardır. İlerleyen yaş, obezite, fiziksel aktivite azlığı, düşük sosyo-ekonomik durum ve stres hem diyabeti, hem dişeti hastalığını tetikleyen faktörlerdir. Doğrudan birinin diğerine yol açtığı söylenemeyecek olsa da bu iki hastalık çift yönlü alarak birbirini etkiler" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Çiftlikli, “Diyabetli bireylerde sağlıklı bireylere göre dişeti hastalığının ve diş kayıplarının görülme oranı oldukça yüksektir. Aynı zamanda kan şekerinin iyi kontrol edilmemesi de dişeti hastalığı oranını ve şiddetini ciddi şekilde artırmaktadır. Diğer taraftan dişeti hastalığının tedavisi kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır” diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Çiftlikli şu önerilerde bulundu:

“Diyabetli bireylerin, stresten mümkün olduğunca uzak durmaları, beslenmelerini uygun bir diyetle kontrol altında tutmaları, fiziksel olarak aktif olmaları ve mümkün olduğunca spor yapmaları, diyabet kontrollerini düzenli yaptırmaları ve reçete edilen ilaçları belirtilen şekilde kullanarak kan şekerini kabul edilebilir bir düzeyde tutmaları, düzenli diş hekimi kontrolü yaptırmaları ve kendileri için doğru olan ağız bakımı tekniklerini öğrenerek uygulamaları son derece önemlidir." dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.