eşya depolama
Öne Çıkanlar DNAnın yapısı okey 101 plus 101 okey plus DNAnın işlevi anal seks zararları

Mevsimsel değişiklik baş ağrılarına neden oluyor!
Baş Ağrısı Merkezi'nden Nöroloji  Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ertaş, 'Özellikle migreni olan hastalar çok dikkat etmeli' dedi ve ekledi, 'Kesinlikle banyo yapıp dışarı çıkmayın.'

Baş ağrısı neden olur?

Baş ağrısının en sık olduğu zamanlar, migren ve gerilim tipi baş ağrılarıdır. Gerilim tipi baş ağrıları sinirsel nedenlerle olur ve zorlamadan geçer. Bulantı, zonklama, başı hareket ettirince ağrıda çoğalma gibi durumlar yaşanmıyor. Gerilim tipi baş ağrıları direk olarak strese bağlıdır. 

Baş ağrısı denilince ilk düşüncemiz migren olmalı çünkü Türkiye'de dört kadından biri migren ve erkekte 12 erkekten biri yine migren...

Hiç migren rahatsızlığı çekmemiş kişiler ise sadece yüzde 5'lik bir kısım. Migren fiziksel bir rahatsızlık, herhangi bir durumda beyin zarında iltihaplanma ve damarlarda şişme-ağrı yaşanıyor.

Migren en çok kadınlarda var

Soğuk baş ağrılarını tetikler ama lodos kadar olamaz. Gerilim tipi ve stres nedeniyle olan ağrılar soğuktan etkilenmez. Fakat migren için soğuk kesinlikle tetikleyici bir etkendir. Bir migren ağrısı sırasında ağrıyı durdurmanın en kolay yolu başı soğuk suya sokmak olduğuda bir gerçek.

Hava değişimleri

Mevsim değişimleri dönemleri migren hastaları için çok tehlikelidir. Kadınlarda en çok görülen bu hastalık için uzmanlar lodoslu günlerde dışarı çıkılmaması konusunda uyarıyor. Migren tetikleyicisi olarak hava değişimleri erkeklerde ilk sırayı alırkan kadınlarda ikinci sırayı alıyor. Lodosla taşınan mikropatiküller migren için tetikleyici özelliklere sabiptir, iltihaplara neden olabilir. Hava durumlarından söylenen ' Sahra çöl tozları yağmuru var' lafının aslında çok dikkate alınması gerektiğini söyleyen uzmanlar uyarıyor rüzgarla gelen toz bu etkiyi sağlamaz ama lodosun böyle bir etkisi mümkün. Bunun için pek çok migren hastası baş ağrısı sayesinde lodoslu günleri bilebilir.

Migren hayata devam etmeyi zorlaştırıyor

Yineleyici veya rahatsız edici baş ağrısı olanlar doktora gitmeli. Kadınlar erkeklerden 3 kat daha fazla migren ağrısı çekiyor. Ve kadınlarda ağrı erkeklere göre daha uzun sürüyor. Kadınlarda ortalama süre bir buçuk gün, erkeklerde ise bir gün. Bulantı ve kusma kadınlarda daha sık görülüyor. Kadınların daha şiddetli migren atakları olabilir. Hastaların çoğu genellikle ağrılarının çok şiddetli olduğundan yakınır. Ve genellikle günlük hayata devam edemeyecek, iş bile yaptırmayacak ağrılar çekerler.

Felç bırakma riski var

Bir hastanın bir ayda ikiden fazla atağı oluyorsa mutlaka düzenli bir tedaviye alınmalı. Her gün ilaç alınarak migren ortadan kaldırılmaya çalışılmalı. Bir ayda iki defadan daha az ağrı çekenler de doktora gitmeli. Migren hastalarının beşte birinden auralı diye tabir edilen baş ağrısı görülüyor. Bu hastalarda bir tarafı görememe, gözünde ışık çakma, çizgiler görme gibi belirtiler oluyor. Ve bu belirtilere sahip olanların doğum kontrol hapı, östrojen içeren ilaçlar kullanması ya da sigara içmesi durumunda topluma göre 15 kat daha fazla felç riski ortaya çıkıyor. Auralı migreni olan bir kadın hem doğum kontrol hapı kullanır hem de sigara içerse bu risk 30 katına kadar çıkabiliyor. Bu yüzden migrenin tipinin ayırt edilmesi önemli. Özellikle auralı migrene sahip olanlar ayda bir ya da iki ayda bir ağrı çekiyorlar. Sık ağrı çekmedikleri için “Doktora gitmeme gerek yok” diye düşünmemeliler. Bu hastalığın tespiti için doktora başvurmak şart.

Baş ağrılarından kurtulmak için yapmanız gerekenler

• Soğuk ve rüzgarlı havalarda başınızı bere, atkı gibi koruyucu bir şeyler örtün.
• Sabah banyo yapıp sokağa çıkmayın. Gece banyo yapıp saçınızı iyice kurutun. Banyo yapıp dışarı çıkarsanız başınız, soğuğu esintiyi daha çok hissedecektir.
• Rüzgarda durmayın. Başa doğrudan gelen rüzgarı önlemek çok önemli.
• Ev veya araçta klimayı doğrudan yüzünüze üfletmeyin. Çok şiddetli çalıştırmayın.
• Migreninizi lodos tetikliyorsa o gün dışarı çıkmamaya çalışın. Kapıyı bile açıp o havayı içeri aldığınızda evinizde lodosun etkisini yaşama şansınız var.
• Araba yolculuğunda pencereyi esintiyi hissedeceğiniz şekilde açmayın. Kapalı ortam migren için tetikleyici olabilir. Sigara gibi mesela. Ama yine de arabada içeri hava girsin diye doğrudan yüzünüze esecek şekilde camı açmayın.
• Saç kurutma makinesini ılık ayarda kullanın. Ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalı. Vücut ısısına yakın olmalı ve hızlı üflememeli.
• Jöle kesinlikle sürmeyin. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.