eşya depolama
Öne Çıkanlar Gebelik hesaplama Gebelik testi Tatil cep telefonu yağmur

Nefes darlığı çekenler bu habere dikkat!
Kalp krizlerin en çok artış gösterdiği yaz aylarında kalbinizi nasıl korumanız gerekiyor? Kalp dostu yaz rehberi sizler için haberimizde...

Artan sıcaklarla her yaştan kişinin kalp krizi riski taşıdığına dikkat çeken Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersan Tatlı, kişilerin mutlaka güneşin dik olduğu saatlerde dışarıda bulunmaması ve serin yerlerde durmaları gerektiğini açıkladı.

Prof. Dr. Tatlı, nefes darlığı, çarpıntı ve göğüs ağrısı çekenlerin vakit geçirmeden doktora gitmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Tatlı, " Yaz aylarında artan sıcaklıklar damarlarda genişlemeye yol açar. Bu durum kalbin fazla çalışmasına neden olur. Buna aşırı sıvı kaybıda eklenince kanda koyulaşma ve pıhtılaşma eğilimi oluyor. Tüm bunlar özellikle kalp hastalarından kalp krizi riskini arttıtan nedenler olarak öne çıkmaktadır." dedi.

Sıcakların yakıp kavurduğu bu günlerde bol bol su tüketimi yapılmasını söyleyen Tatlı, "Sıcak havalarda bol miktarda su tüketilmelidir. Çay, kahve, kola gibi içecekler değil doğrudan su tüketilmelidir. 

Alkol, sigara ve kafeinli içeceklerden kaçınılmalıdır. Güneşin en tepede olduğu saatlerde mümkün olduğu kadar dışarıda bulunulmamalıdır. Denize güneşin eğik olduğu sabah ve akşam saatlerinde girilmelidir. Vücut sıcaklığının dengelenmesine yardımcı olabilecek hafif, pamuklu, açık renk giysiler giyilmelidir. 

Sıcak havalarda ağır ve çok sıcak yemekler yerine hafif, lif içeriği yüksek ve serinletici yiyecekler  tercih edilmelidir." diyerek uyarılarda bulundu.
Kalp krizlerinde erken müdahalerin hayat kurtardığını söyleyen Tatlı, " Kalp krizinin belirtileri yeterince bilinmediği için bir çok kimse hastaneye başvurmakta geç kalıyor. Kalp krizi için ilk saatler son derece önemlidir. Kalp krizinde hiçbir yardım almayan her 3 kişiden 1'i hayatını kaybediyor." dedi.

Kalp krizin de en önemli şikayetin göğüs sancıları olduğuna dikkat çeken Tatlı, " Göğüste, kollarla, boyuna vurabilen baskı şeklinde göğüs ağrısı, buna eşlik eden bulantı, terleme, cildin soğuk olması, nefes darlığı, çarpıntı, baygınlık hissi kalp krizinin habercisi olabilir. Böyle durumlarda acilen tıbbi yardım alınması hayati önem taşımaktadır." şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.