eşya depolama
Öne Çıkanlar DNAnın yapısı 101 okey plus okey 101 plus DNAnın işlevi anal seks zararları

Sokak sütü mü yoksa kutu süt mü tüketmeliyiz?
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Güven, sütle ilgili yaptıkları araştırmalar doğrultusunda açıklamalar yaptı. Prof. Dr. Güven, kutu sütün sokak sütüne göre daha güvenli ve besin değeri yüksek olduğunu söyledi.

Süt tüketimi Türkiye'de çok az

Türkiye'de yıllık 17 milyon ton süt üretildiğini açıklayan Prof. Dr. Güven, bunun sanayiye aktarılıp içme sütü olarak üretilen kısmının yüzde 10'u bile bulmadığını açıkladı. Gelişmiş ülkelerin son derece altında bir süt tüketimimizin olduğunu açıklayan Prof. Dr. Mehmet Güven, gelişmiş ülkelerde kişi başına 150-200 litre olan yıllık tüketim miktarının ülkemize 20-30 litre civarında kaldığını söyledi.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Güven, "Genelde süt çocuk ve hasta içeceği olarak görülüyor. Ama hangi yaşta olursa olsun her insanın muhakkak tüketmesi gereken bir ürün. Süt insanlar için mükemmele yakın besinlerden biri. İçerdiği protein, laktoz, vitaminler, mineraller bakımından oldukça zengin bir ürün. Tüketiminin artırılması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Sokak sütü sağlıklı mı?

"Sokak sütü mü yoksa kutu süt mü?" sorularına Prof. Dr. Mehmet Güven, bu konuda bilgi kirliliği var dedi. Güven, bu soruyu şöyle cevapladı;

"Süt pastörize ve sterilize olmak üzere iki şekilde üretiliyor. Pastörize sütlerde hastalık yapan organizmaların tamamı ile birlikte diğer mikro organizmaların diğer kısmı yok oluyor. Bu nedenle dayanımı iki gün gibi kısıtlı bir süre. Oda 4 derecede soğuk zincir bozulmaması şartı ile. Bir de steril süt dediğimiz sütteki tüm mikroorganizmaların yok edildiği bir süt ürünü var. Biz ona sterilize süt diyoruz. Dayanımı dört ay. Bir kere şunu halkımızın iyi bilmesi lazım. Sterilize ve pastörize sütlere hiçbir koruyucu madde ilave edilmez. Pastörizasyon ve sterilizasyon işlemlerinde vitaminlerde bir kısım kayıplar tabii ki olur. O da B grubu vitaminlerde yüzde 20'ye yakın, suda çözülen proteinlerde çok az bir kayıp olur. Sokakta satılan süte değinecek olursak. Düşünün sokak sütünü aldınız eve getirdiniz ve kaynattınız. En az 10 dakika kaynattığınız zaman vitaminlerin tamamına yakını kaybolur. Proteinler dibe çöker, yanmaya neden olur. Dolayısıyla siz sütün besin değerini azaltırsınız. O yüzden hiçbir zaman sokak sütünü alalım kaynatalım, tüketelim demiyoruz."

Çiğ süt tehlikeli

Güven, "Ayrıca hiçbir zaman sütü çiğ tüketemeyiz. Çünkü insanlar için bu kadar değerli besin kaynağı olan süt aynı zamanda mikro organizmalar içinde son derece elverişli bir ortam. Hayvanda sağım ortamında çevrede bulunabilecek tüm hastalık yapıcı organizmaları içerme riski var." dedi.

Sokak sütleri tehlikeli

Prof. Dr. Güven, sokak sütünü buzdolabında muhafaza ederek iki gün içerisinde tüketilmesi gerektiğini, steril sütün yani kutu sütün yine buzdolabında bir hafta içinde tüketilmesini söyledi. Sokak sütünün risklerinin çok olduğunu belirten Güven, yaptıkları araştırma ve incelemelerde sokak sütüne bozulmaması için bir takım maddeler katıldığını açıkladı.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.