eşya depolama
Öne Çıkanlar ukrayna savaş Emeklilik Sömestr Şevval Şahin ekmek kaç para

ASELSAN Çalışmalara Başladı! Roketli Saldırılara Aleyhinde Suriye Sınırına 'Altın Kafes'

Yerli hava savunma sistemi Korkut, kısa menzilli radarlarla desteklenecek. PKK/YPG'li teröristlerin roketli saldırısına maruz kalan Hatay ve Kilis'in üstüne 'Altın Kafes' kurulacak.

RADARLARLA DESTEKLENECEK

Aselsan'ın geliştirdiği yerli hava savunma sistemi Korkut, radarlarla desteklenerek YPG'li teröristlerin roketli saldırısına uğrayan Hatay ve Kilis'in üzerine 'Altın Kafes' örülecek.

ANİ TEPKIME VEREBİLİYOR

ASELSAN'ın 2015'te geliştirdiği 'Korkut' adlı bir hava savunma sistemi var. Savunma Sanayii kulislerinde 'Altın Kafes' olarak adlandırılan ise 'Korkut'un, fazla daha kısa menzilli radarlarla desteklenerek ani reaksiyon verebilecek bir ağa dönüştürülmesi.

Halen Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde olan 'Korkut', 35 milimetre modernize çekili toplar ve 35 milimetre parçacıklı cephane sistemlerinin entegre edilmesiyle geliştiriliyor.

KORUYUCU BİR KALKAN OLUŞTURUYOR

Bu tür savunma sistemleri, adlarından da anlaşılacağı üzere, kurulu bulundukları bölgenin üzerinde koruyucu bir kalkan oluşturuyor.

'Altın Kafes' olarak adlandırılan hava savunma ağının en önemli özelliği, yakın mesafeden atılan füze ya da roketleri, çok kısa vakit içinde, hedefine ulaşmadan havada yıkım edebilmesi.

PROJE HIZLANACAK

Ankara'da; projenin, üç gün önce toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi'nde (SSİK) de ele alındığı ve ASELSAN'a çalışmaların hızlandırılması talimatı verildiği konuşuluyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 31 Ocak 2018 Çarşamba günü gerçekleşen toplantının ardından yapılan yorumlama şöyleydi:

"Toplantıda, Zeytin Dalı Harekatı'nda ordumuzun ve güvenlik güçlerimizin gücüne zor katan yerli ve ulusal sistemlerimize yenilerini eklemeye karşın projeler gözden geçirilerek yeni kararlar alınmıştır. Toplam 9,4 milyar Dolar bedeli olan 55 projenin değerlendirildiği toplantıda, savunma sanayini geliştirme, güçlendirme ve destekleme amaçlı muhtelif yatırım ve iyileştirme faaliyetleri de gözden geçirilmiştir."

SSİK sonrası yapılan bu açıklamada, doğal olarak hiçbir projenin adı spesifik olarak anılmıyor. Oysa askeri kulislerde, ASELSAN'ın üstünde çalışmaya devam ettiği hava savunma ağı sisteminin, listenin üst sıralarında olduğu belirtiliyor.

ROKETLERİ VURACAK

ASELSAN'ın üzerinde çalıştığı yöresel hava savunma ağı, füze ve daha kısa menzilli olan roket tehdidine maruz kalan ikâmetgâh bölgelerine hızla konuşlandırılacak.

Sistem, roketin; atılmasından yalnızca saniyeler daha sonra tespitini, düşeceği noktanın hesaplanarak yerdeki savunma sistemlerine uyarının gönderilmesini ve parçacıklı cephane vasıtasıyla yere düşmeden imhasını sağlıyor.

Sadece bu dek da yok… Hedefe ulaşmadan havada imha edilen roketin atıldığı koordinatların tespiti ve o noktaya karşı alev açılması da sistemin sağladığı öteki askeri imkân.

YOĞUN MESAİ YAPILIYOR

Vatan'dan Murat Çelik'in yazısına göre, sistemin işlem bölgesinde hayata geçeceği tarih demin net yok lakin ASELSAN bunun bir an önce olması için yoğun mesai veriyor. Afrin bölgesinden Reyhanlı ve Kilis'e yönelen havan mermisi, roket veya füzelerin havada imha edilmesi ve bunların atıldığı noktaların derhal vurulması çok manâlı bir gelişme olacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.