eşya depolama
Öne Çıkanlar seda sayan Aziz dizisi benzin zammı Hüseyin Aydın 3 şubat a101

Dünya Son 6 Yılın En Güçlü Güneş Fırtınasıyla Sarsıldı!

Dünya Son 6 Yılın En Güçlü Güneş Fırtınasıyla Sarsıldı!

Kuzey Amerika'da kutup ışıklarına neden olan fırtına Türkiye'de de görülebilir!

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'nden (NOAA) gelen son bilgilere göre, Dünya son 6 yılın en güçlü jeomanyetik fırtınasıyla sarsıldı. Güneş'te meydana gelen patlama sonucu oluşan bu fırtına, özellikle Kuzey Amerika'yı etkiledi. Fırtınanın Türkiye dahil olmak üzere bazı bölgelerde kutup ışıklarının görülmesine olanak tanıması bekleniyor.

Elektronik Cihazlara Dikkat!

NOAA, fırtınanın elektronik cihazlarda problemlere yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. GPS'lerde kesintiler ve diğer elektronik cihazlarda arızalar görülebilir.

Fırtına Nasıl Oluştu?

Fırtına, Dünya'nın 20 katı büyüklüğünde bir güneş lekesinden kaynaklandı. Birkaç gün önce Güneş'te meydana gelen bir alevlenme, doğrudan Dünya'ya doğru devasa bir parçacık akışı oluşturdu.

Beklenmedik Güçte Bir Fırtına

Jeomanyetik fırtınaları takip eden bilim insanları, Güneş'ten gelecek bir fırtınayı öngörmüşlerdi. Fakat bu denli güçlü bir fırtına beklenmiyordu. Analizler, fırtınanın son 6 yılın en güçlü örneği olduğunu gösteriyor.

Güneş Fırtınaları Aratacak

Güneş, 11 yıllık bir döngüye sahiptir. Bu döngüde sakin ve fırtınalı evreler yaşanır. Güneş 2019'da 25. döngüsüne girdi ve şu anda hareketli bir evrede. Gökbilimciler, Güneş'teki patlamaların önümüzdeki birkaç yıl içinde zirveye ulaşacağını öngörüyor.

Güneş Fırtınası Nedir?

Güneş'teki patlamalar sonucu uzaya büyük kütleli plazmalar savrulur. Bu plazmalar "taçküre kütle atımı" (CME) olarak adlandırılır. CME'ler Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime girdiğinde "Güneş fırtınası" oluşur.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.